11-05-2019, 17:29
Danas je bio dobar dan za pechurke...
![[Slika: IMG-20190511-180116.jpg]](https://i.postimg.cc/3NyXSFJk/IMG-20190511-180116.jpg)
![[Slika: IMG-20190511-180116.jpg]](https://i.postimg.cc/3NyXSFJk/IMG-20190511-180116.jpg)
|
|
11-05-2019, 17:29
Danas je bio dobar dan za pechurke...
![]()
12-05-2019, 16:27
Malo ljudi zna da postoji kruzni nasip niz Dunav I Tamish. 80 km biciklisticke idile pocinje ispod Pancevackog ili Pupinovog mosta a tu se i zavrsava jer je u pitanju krug, tako da je svejedno na koju stranu krenete. Ova nestvarna lepota prepuna je netaknute prirode a u maju i junu, puna je i Shumskog Pileta, pechurke iz roda polyporus, koje ne samo da su preukusne nego i neverovatno zdrave a u prirodi ne postoji otrovna gljiva koja podseca na nju...tako da svi na bicikle, ispiranje mozga zelenilom i branje...zove, koprive, maslacka, pechurki itd...
![]()
12-05-2019, 16:57
(12-05-2019, 16:27)vukpavlovic74 Piše: Malo ljudi zna.. E srecni covece.,Nemas pojma koliko si srecan ako si pronasao vremena i za to.. Koliko je to zdravo da se jede je tek posebna prica.. Jos ako iskombinujes i navatas neku ribu pa sa neki kacamak.. ma idi begaj.. Neki bi dali i po hiljadu eura da sve to probaju..
12-05-2019, 17:09
Nasip ide od Tise do Tamisa.
Radjen je od 1923 godine, a koncesionar je bila francuska kompanija "Bakinjol". Pobijala se fasina i izpunjavala zemljom sa spoljne strane...prema dunavu. Ostale su rupe koje zovemo kubici...radnike su zvali kubikasi. To su sve, pri velikoj prolecnoj vodi, mrestilista ribe svih vrsta. Nekada je sve to uz nasip bilo plovno (za velike vode), ali strvine su to sve zapustile...eto kulture. "Srbija sume" i "Srbija vode" imaju jurisdikciju nad celim terenom, ali njima je bitna ova odvratna topola koja nas davi. Zenka topole "stasa" za secu i industriju 2-3 godine brze od muzjaka...zato se davimo u macama! Njima je do profita, a ekologija...eeeee, a sta je to?
12-05-2019, 17:55
@badja007
Dok mi nisu ukrali čamac i dok sam jeo ribu, znao sam na tim terenima da upecam po 20 šarana na dan. Doduše na "hranjenom" mestu tj na mestu gde je celo stablo ležalo potopljeno a neko (naizmence nas 4-5) svaki dan bacao prekrupu ili kukuruz. Sad smo i ja i ćale s kojim sam pecao batalili meso i prešli na pečurke. (Ne propagiram vegeterijanstvo, nego slobodu izbora )Zato sad na svaku jesen imam pun zamrzivač gljiva...malo da se puvam, sori ![]() @Samac Hvala za zanimljive informacije.
12-05-2019, 17:59
Cepaj samo zutu sa vrbe dok je mlada, posle obrasnjavi.
Batali sampinjone sa nasipa...opasan pandam, proverena trovacina. ...eto i kise, bice puseva...njam, njam..
12-05-2019, 18:26
Počeli su da je (žutu s vrbe) beru za prodaju na pijaci...srce mi se cepa sve će uništiti...jedne godine sam naučio beskućnika ispod mosta kako da je bere a on je tako masakrirao da je sad na celom jednom potezu više nema, zatro je za jednu sezonu...ne krivim ga, ima čovek svoje muke nego me muka uhvati kad vidim da priroda propada...
Napravili kuće svud uz obalu, nemaš gde da se okupaš...grrr Ko bere gljive mora pažljivo da bere da se ne ošteti micelijum, inače neće više rađati na tom mestu...kad loše ubereš gljivu to je kao da si srušio drvo da bi pojeo jabuku A šampinjone berem u Dubokoj kod Obrenovca, Baba Julinom Gaju, F. Gori...i sve je tužnije iz godine u godinu...al hbg, dosta plača Back to vaping
12-05-2019, 18:56
volim sto povremeno na forumu mogu svasta nesto novo da saznam
|
|
« Starije Teme | Novije Teme »
|