Ovaj forum koristi kolačiće (cookies)
Ovaj forum koristi kolačiće (cookies) za čuvanje vaših podataka prijave, ako ste registrovani, kao i podatke vaše poslednje posete, ukoliko niste registrovani. Kolačići (cookies) su mali tekstualni fajlovi koji se čuvaju na vašem računaru. Kolačići koje je postavio ovaj forum se mogu koristiti samo na ovoj internet lokaciji i ne predstavljaju bezbednosni rizik. Takođe, kolačići na ovom forumu prate određene teme koje ste pročitali, kao i kada ste ih poslednji put pročitali. Molimo Vas da potvrdite da li prihvatate ili odbijate ove kolačiće.

Kolačići će biti sačuvani u vašem pregledaču (browser), bez obzira na izbor, kako bi sprečio da vam se ovo pitanje ponovo postavi. Postavke kolačića možete u bilo kojem trenutku da promenite, koristeći link na dnu stranice.

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thread Contributor: OddyUživanje u kafi

Ljubitelji kafe, ima li nas? Big Grin

Još od studentskih dana, kafa mi je postala neizostavni deo neke dnevne rutine. Najbitnija je ona jutarnja, čim otvorim oči. Bunovan bauljam do kuhinje i već ustaljenom rutinom, delimično otvorenih očiju, koje još uvek ne funkcionišu, kuvam kafu po automatizmu a ne razumu, jer naravno, ni glava još uvek ne radi. Tek kada je pripremljena, dok se hladi, odlazim do kupatila da se pljusnem vodom po faci.
Ni dnevne pauze ne prolaze bez dobre kafe, i sada kada bolje razmislim, pauze i trenuci predaha se i vrte oko same kafe.

Dugo sam uživao u domaćoj "džezva" kafi. I pored svega o čemu ću pisati, ona je ostala i dalje kao ona najbitnija, prva jutarnja. Pola šolje, sa tek malo šećera, ali dobrom kašikicom, pa možda još i pola, mlevene kafe. Priprema je takva da se voda u džezvi čeka do momenta kada će proključati, ali ne proključa. Skidam džezvu sa plamena ili ringle, ubacujem mlevenu kafu i vraćam na vatru. Čekam dok ne počne da se podiže pena i onda je sipam u šolju.

Količina ove jutarnje kafe mi je bitna da imam da je srčem dok se razbuđujem i čitam ili gledam nešto na računaru/tv-u. To što je vruća joj daje posebnu draž, jer me ograničava koliko mogu da je potrošim u cugu, pa me tera da je tek po malo degustiram.

[Slika: bosanska_kafa_07.jpg]

Pored ibrik kafe, druga omiljena, ona koju konzumiram u toku dana, je espresso kafa. Nisam neko ko često izlazi i vreme provodi po kafićima i lokalima, pa sam, da bih uživao u espressu, morao da se snađem. Kada kažem "snađem", mislim na to da sam uzeo aparat za espresso.
Kratka, koncentrovana, puna mirisa i ukusa.

Ovde sam duuuugo bio u problemu šta i kako. Espresso kafa zahteva kako kvalitetnu kafu u zrnu, tako i kvalitetnu opremu, aparat. Pored ovog treba i zanje u pripremi. Moje rešenje:

[Slika: 2ZRcJ31.png]

Da, Nespresso aparat Big Grin
DeLonghi EN520
Uzmu se Nespresso kapsule i espresso spreman za 2 minuta. Espresso sjajnog ukusa i mirisa, ogromnog izbora raznih vrsta i sorti kafe. Ono što se dobije kao rezultat je skoro pa kao espresso kafa u najboljim lokalima ili radionicama kafe.
Sad, verovatno je cena nespresso kafe nešto veća od drugih alternativa espressa koje sam mogao izabrati, ali sam se odlučio za ono što će mi dati sjajan ukus bez neke pripreme i dodatnog vremena oko spremanja iste, pa i naknadnog čišćenja aparata.

Moj gušt je 40ml "čistaka" sa vrlo malo šećera. Neretko takođe spremim i Lungo od 110ml. Ako bih birao konkretnu, to bi bila Arpeggio. Kombinacije sa mlekom vrlo retko korsitim, dok recimo Irish coffee bih mogao i preko reda Lol

[Slika: FFhL1UB.jpg]
[-] Ovaj post su pohvalili:
  • Bolle, mejden, OliverKoso, taunus, Vapoholic, vladimirkrstic
Odgovori
dupli kraći molim Smile
  • Oddy
Odgovori
Mnogi ljudi kazu da ih kafa inspirise, ali kao sto svi znamo.,a to je da nema nista bolje kao (vejp uz kafu)..
[Slika: e0174416f0a4c1c9d3314b0b4a74c12c.gif]

http://forum.vejper.com
  • Oddy, Samac, vukpavlovic74
Odgovori
Share

Idi na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)