Ovaj forum koristi kolačiće (cookies)
Ovaj forum koristi kolačiće (cookies) za čuvanje vaših podataka prijave, ako ste registrovani, kao i podatke vaše poslednje posete, ukoliko niste registrovani. Kolačići (cookies) su mali tekstualni fajlovi koji se čuvaju na vašem računaru. Kolačići koje je postavio ovaj forum se mogu koristiti samo na ovoj internet lokaciji i ne predstavljaju bezbednosni rizik. Takođe, kolačići na ovom forumu prate određene teme koje ste pročitali, kao i kada ste ih poslednji put pročitali. Molimo Vas da potvrdite da li prihvatate ili odbijate ove kolačiće.

Kolačići će biti sačuvani u vašem pregledaču (browser), bez obzira na izbor, kako bi sprečio da vam se ovo pitanje ponovo postavi. Postavke kolačića možete u bilo kojem trenutku da promenite, koristeći link na dnu stranice.

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thread Contributor: OddyInfo Šta je nikotinska so (nicotine salt)

Kako tečnosti sa nikotinskom soli postaju sve više spominjane po vejperskim zajednicama i polako postaju sve više dostupne u većem broju prodavnica, rešio sam da napišem koju reč i podelim onoliko koliko znam.

[Slika: zdkCi1L.jpg]

Ukratko

Nikotinska so je drugačija od tradicionalnog "freebase" nikotina (nikotin slobodne baze) koji se trenutno koristi kao komponenta e-cig tečnosti gde oba nikotina imaju istu osnovu, ali je hemijski proces "obrade" drugačiji. Oba dolaze uglavnom kao tečnost gde su Pg i/ili VG nosioci nikotina. Apsorbcija nikotinske soli o kojoj ovde pričamo, kod udisanja pare od elektronske cigarete, je u našem telu otprilike ista kao kod absorbcije "redovnog" nikotina, ali je njegov udar u grlu, tj grebanje/iritiranje grla dosta slabije i zbog toga ga je moguće koristiti u dosta većem procentu.
Takođe, nikotinska so navodno manje utiče na samu aromu u tečnosti.
Nikotinska so je prvenstveno osmišljena za upotrebu u malim POD sistemima kako bi se kroz manju količinu tečnosti i unete pare isporučila nekoliko puta veća količina nikotina, a bez preterane iritacije grla, koju bi recimo u istoj količini napravio redovan "freebase" nikotin i time pre zasitila potrebu tela za nikotinom.

Opširnije

Polovinom prošlog veka, tačnije šesdesetih godina prošlog veka, kompanija Phillip Morris je istraživanjima i manipulacijom nivoa pH nikotina stvorio jaču cigaretu sa istom količinom nikotina i time napravio proboj u duvanskoj industriji postavši jedan od najpopularnijih brendova. Pokušaću da objasnim šta je urađeno.
U listovima duvana nikotin ima hemijski sastav soli. So nastaje hemijskom reakcijom pozitivnog naelektrisanja (kiseline) i negativnog naelektrisanja (baze).
Sam nikotin je po svom hemijskom sastavu blaga baza čiju većinu čine negativno naelektrisane čestice. Kao takva, ona teži da postigne stabilnost i traži pozitivno naelektrisane čestice (protone) te postane jonizovana. Međutim, nikotin kao takav u listovima duvana, jonizovan, se teško apsorbuje zbog sporog putovanja jona između organskih membrana našeg tela.
Ovde je Phillip Morris skontao da ako uspe da ukloni protone, odnosno da ukloni pozitivno naelektrisanje nikotina i vrati ga u slobodno stanje, on će lakše putovati između membrana našeg tela i biti biološki dostupniji plućima i mozgu. Impregnacijom duvana sa soli diamonijum fosfata, cigareta prilikom sagorevanja oslobađa amonijak i nikotin u formi slobodne baze. Nikotin u formi slobodne baze ima veći pH pa samim tim i veću alkalnost. Ovo drastično povećanje alkalnosti vodi ka jačem TH (udaru u grlo).

E sad, nikotinska so, kao što je napisano iznad, je prirodno stanje nikotina u listovima duvana. I kao što sam napisao, nije najsrećnije rešenje da se kao takvo koristi jer se teže apsorbuje i traži veću temperaturu da bi isparavao. U čemu je onda stvar i zašto se uopšte piše o nikotinskoj soli?

Priča počinje 2014. sa Pax Labs odnosno firmi koja je napravila elektrosnku cigaretu, tj. POD Sistem JUUL, sada već veoma popularanu u USA. Oni su pronašli način kako da iskoriste nikotinsku so i naprave 50mg/ml nikotina ukusnim a u isto vreme i veoma biološki dostupnim (lakše apsorbovanje u telu). Cilj im je bio da osećaj parenja što više približe pušenju redovne cigarete. Ovo su uspeli dodavanjem Benzojeve kiseline koja ima dve uloge u nikotinskim solima:
- Pomaže nikotinskim solima da isparuju na nižim temperaturama i u isto vreme smanjuje nivo PH nikotina koji rezultira manjoj iritaciji/grebanju grla odnosno slabijem TH (throat hit)
- Pravi hemijsku reakciju koja pomaže telu da apsorbuje nikotin kao što apsorbuje nikotin slobodne baze.

Juul POD sistem dolazi sa već fabrički napunjenim ketridžima u kojima se nalazi koncentracija od oko 59mg/ml nikotinske soli. Iako sam se istinski potrudio da na internetu neđem nešto više o samom testu koji je Pax Labs sproveo i na osnovu kojeg je prikazao dijagram ispod, nisam uspeo, tako da bih ga uzeo sa dozom rezerve.

Dijagram prikazuje nivo nikotina u krvnoj plazmi kroz jedincu vremena nakon prvog puffa.

[Slika: 0wW06UY.jpg]

E sad, ovde priča postaje zanimljivija.
Na osnovu informacija koje je PAX labs postavio javno dostupnim, oni, po svemu sudeći ne korsite organsku nikotinsku so iz listova duvana niti imaju ikakve veze sa obradom duvana. Najverovatnije je u pitanju invertni, odnosno obrnuti proces koji se koristi za pravljenje "freebase" nikotina, tj nikotina slobodne baze. Dakle PAX labs najverovatnije za potrebe Juul POD sistema i nikotinske soli u tečnostima koristi redovan nikotin, isti koji mi svi koristimo kada pravimo naše DIY tečnosti i pod predpostavkom da će sa ubacivanjem Benzojeve kiseline prisustvo H+ jona jonizovati nikotin i time rezultirati formiranje nikotinske benzojeve soli tokom grejanja pri isparavanju.
Ono što svemu ovom daje još veći skepticizam je neistraženost uticaja Benzojeve kiseline u celom ovom procesu a koji se tiče našeg tela, tj koliko je sve ovo štetno.

I za kraj, na žalost, nisam probao nikotinsku so i nemam lična iskustva sa istom. Ono što sam pronašao su iskustva drugi ljudi koja uglavom potkrepljuju ovo iznad napisano. Recimo jedna od trenutne 103 recenzije sa liquidnicotinewholesalers.com na koncentrovanu nikotinsku so 100mg/ml.

[Slika: q9llmnu.jpg]

Hteo sam da naručim i probam, ali na žalost ne isporučuju za Srbiju.

Da li je neko od vas probao i ako jeste, bilo bi super da napiše svoja iskustva? Ili neko možda ima neke dodatne informacije u vezi nikotinskih soli?
[-] Ovaj post su pohvalili:
  • badja007, Bolle, MilosNS, Pukan, soonchica, Vapoholic, vladimirkrstic, vukpavlovic74
Odgovori
I dalje je nisam probao, jel neko ima kakvo iskustvo za podeliti?
Da li ima smisla praviti DIY tečnosti, tj da li postoji neka razlika u odnosu na "freebase" nikotin i kako se "hvata" aroma? Da li ima smisla pariti ga u redovnim MTL atomizerima ili se najbolje pokazao u POD sistemima?

U međuvremenu sam pronašao engleze nicotineuk.co.uk koji isporučuju koncentrovanu za Srbiju, ali nisam poručivao.
Cena recimo za 72mg/ml od 100ml je 12,78 € plus 4,12 € poštarina.
Odgovori
meni je jedna od bitnijih stvari,ako ne i najbitnija TH,tako da ove soli necu ni da probam da ne bacam pare bezveze Smile
  • Oddy, vladimirkrstic, vukpavlovic74
Odgovori
Koliko sam ispratio Smart Vape prodavnica u Bg-u prodaje tecnosti sa nikotinskim solima. Cini mi se da su pre imali tecnosti sa 50 mg nikotina ali sad sam uspeo da vidim samo tecnosti od 25 i 35 mg (i slabije). Koliko sam shvatio prodavnica stavlja akcenat na POD sisteme i samim tim prodaju i ovakve tecnosti.
Dugo sam razmisljao imali ikakve potrebe da probam tecnosti sa nikotinskim solima i dosao sam do zakljucka da nema nikakvog opravdanja. Posle dugogodisnje upotrebe e cigareta kod mene je nestala klasicna nikotinska zavisnost tj njena fizicka komponenta. To sam shvatio kad mi se nekoliko puta desilo da zaboravim opremu na posao. Mislio sam da cu da riknem a zapravo se nije desilo nista. Doduse unosim jako malo nikotina, MTL tecnosti su mi sa 2 mg a DL tecnosti sa 0 mg.
Mislim da je upotreba nikotinskih soli potpuno opravdana kod ljudi koji se skidaju sa cigara. Opravdana je i kod ljudi koji su se zaigrali sa upotrebom e cigareta - primer mog komsije iz kampa u Grckoj koji je pario 30 ml tecnosti sa 6 mg nikotina, dnevno.
Evo sta o nikotinu kaze Misel Uelbek u svom novom romanu :
"Nikotin je savršena droga, droga jednostavna i teška, koja ne donosi nikakvu radost, koja se u potpunosti definiše žudnjom i prestankom te žudnje."
  • badja007, Bolle, Oddy, Samac, vladimirkrstic
Odgovori
"Nikotin je savršena droga, droga jednostavna i teška, koja ne donosi nikakvu radost, koja se u potpunosti definiše žudnjom i prestankom te žudnje."

[Slika: plusone-1.gif]

Upravo tako!

Meni je to sve nekako cudno. Borba da se cigarete ostave, odbace kao otrovcina sa oko 5000 stetnih elemenata, od kojih je masa "umiksana" od strane proizvodjaca, a odredjene komponente uvlace u debelu zavisnost. *Za nikotin je poznato sve, ili bar sve. Pa sa njim i oko njega je teski klinc. Borimo se oko toga sa samim sobom...steping, "skidamo" se na neke razumne miligrame i sve vise uzivamo u pari koja je nikotinski tanka, ali bogatog/ih ukusa. Meni je ukus primaran!

*Nikotin je isto veoma sporan. Konkretno, svojevremeno sam bio zatrpan Valeo tecnostima (duvanske + vocke...mada nisam veganSmile) koje su bile na probi. Ni jedan, ama bas ni jedna mi nije prijala zbog ostrine koja se pojavljivala prilikom ispustanja pare kroz nos...ali i udah je bio cudan, pri tom mislim na osecaj grebanja u grlu. Tada sam se zainteresovao i kopao o Valeo proizvodima. Dosao sam do podatka da je u pitanju sinteticki nikotin i ne samo to, jos ogavniji podatak je da tu istu "sintetiku" trpaju u flastere za odvikavanje od pusenja. Moram da se ogradim i da kazem da od tata nisam probao niti jedan Valeo proizvod i da nisam upucen u trenutne proizvode koji su na trzistu.

I da nastavim. Stepingom smo se sveli na neku normalnu meru, da tako kazem i onda neko uskace sa nicotine salt pricom na velika vrata, kroz ogromnu paletu pod system-a, a moram da priznam da je dopadljiva i iskusnijim vaperima. Licno, otmem gospodji ponekad i paruckam onaj njen "USB" i nije tako lose. To proturanje nicotine salt-a (ustvari nikotina), a kroz pod system-e i sa opravdanjem da je veca koncentracija nikotina, koji brzo "procirkulise" kroz nas sistem, a da je to potrebno! zbog male "kubikaze" kertridza, za mene je krajnje perfidna i bolesna.

Koja je razlika izmedju nasih standardnih RBA, RDA , RDTA...i kertridza pod system-a:
- kapacitet...nije istina
- grejaci...nije istina
Koristite nicotine salt, ali mozete i standardnu tecnost, pod uslovom da je 50%-50% PG/VG, ili vecinski PG. Ajdee...! A koji je razlog kada nema ama bas nikakve razlike (konstruktivne), pa kertridz je ordinarni klir!

Svo ovo proturanje mi deluje kao "dil iza zavese" duvanske industrije i proizvodjaca opreme, a mozca i gresim. Mislim, mozda je ona varijanta "smanjicemo pritisak na vas, ako vi....". Sve je moguce. Uostalom, duvanska industrija je u "kultivisanim" delovima sveta dozivela katastrofu, tako da se bacila na "pasivnije" delove planete. Ista ta industrija u poslednjih par godina ima ogromno ulaganje u razne proizvode koji glume zamenu za klasicnu cigaretu...a opet je tu, u tim proizvodima, ogromna kolicina nikotina. Otuda i moj nacin razmisljanja, moje vidjenje.

Jednom diler, uvek diler!

Ne znam, mozda gresim i vole bih da neko ko zna vise o ovim stvarima kucne koji red...da me demantuje.
  • badja007, Bolle, Oddy, vladimirkrstic, vukpavlovic74
Odgovori
Upravo sam naleteo na zanimljiv tekst. U pitanju je Šavorov (vlasnik Aeon Ltd. tečnosti i aroma) odgovor na pitanje da li će praviti tečnosti sa nikotinskim solima.

Hvoje Šavor via Facebook Piše:Iskoristivost nikotina u saltima je manja nego u liquidu. Tako da to što piše 50mg to nema veze s onim omjerom koji dobivaš u e liquidu, odnosno nije isto salta 50mg i e liquida 50mg jer je iskoristivost nikotina (ono koliko pluća apsorbiraju prilikom inhaliranja) daleko manja nego kod e liquida.
U samom e liquidu je apsobrcija opet daleko manja nego kod cigareta, cigara ili lula. E liquidi (pogotovo naši) su praktički PH neutralni kako bi bili ugodniji za korištenje (da, i na taj element pazimo prilikom kreiranja arome). Dim cigarete je "lužnatiji" što daje throat hit, a recimo dim cigare ima najveću lužnatost tako da se nikotin apsobira praktički iz sline i eventualno vrlo malo dima što uđe u pluća - zato se cigare ne udišu (između ostalog peče za grlo i pluća ko sam vrag zbog visoke PH vrednosti) - nego se puffkaju.
Salti su praktički više kiseli, što znači da je apsobcija drastično manja.
Uz to, ono što smo primjetili zadnje vrijeme - sasvim slučajno - je da određene baze koje se nalaze na našem tržištu jednostavno nisu dobre (nama). Naime prilikom kreiranja jednog testera Viktor je dohvatio neku XY bazu i napravio s njom liquid (dakle samo VG-PG) i na to smo dodali naš nikotin. Skontali smo da nas na 9mg grebe grlo koda parimo 12 ili 15... Onda smo ponovo napravili batch, reko da se nismo zeznuli - al opet isto. znači da je PG loš. To nas je ponukalo da razmislimo ponovo o tome da izbacimo naše baze na tržište (iako su doslovce 3x skuplje)... no to je druga tema.

Da se vratim na ovu temu....
Dakle da pariš recimo 32mg na čistom MTL tanku, tipa Kayfun 2.1 sa 0.14mm žicom i 9W, dam se kladit da bi ti se počelo vrtit u glavi nakon 10 uzastopnih puffova - zbog malog coila i cijelog tako složenog sistema nebi te previše niti grebalo za grlo...al bi osjetio u glavi zujanje 100% (od nikotina).
Isto tako grebanje grla se znatno smanjuje nakon dužeg vremena korištenja e liquida sa višim udjelom nikotina. Pod duže - mislim na pol sata (iako je individualno), pod viši udio nikotina mislim na tipa 9 - 12 ili 15 mg.

Meni je dovoljno npr 12mg nikotina 2 - 4ml (kolko mi stane u tank) cijeli dan. Evo danas sam budan od 6, baterija mi je trajala od jutra do prije 5 minuta. Parim na 0.9 ohm, 15W cijeli dan, 1 batka stara 3 godine LG HG smeđa.
Ako ti je dovoljan POD, čemu onda uspoređivati sa nošenjem primjerice DL opreme? Onda ti je dovoljan samo dobar MTL setup sa single baterijom.
Ako ti treba više nikotina - pari 9-12-15mg e liquid - količina apsobriranog nikotina (i samim tim uklanjanje želje za cigaretom) će ti biti ista kao na 30-50mg saltima.
I na kraju priča o saltima i aromama... naime salti, niti jedni, ne mogu steepati aromu. I ne samo to, nego zbog kiselosti ubijaju sam okus arome. Što znači da moraš pariti mixeve sa puno većim udjelom arome bez obzira na omjer VG-a i PG-a. S obzirom da se arome ne mogu steepati pa čak niti malo (koji put je dovoljno 2-3 dana) zaboravi mega kompleksne slojevite arome - moš parit aromu čistog voča ili duhana i to na većem udjelu u mixu nego kod standardnog e liquida.
Uz to, ono što mene ne zadovoljava kod podova, je količina same pare i ona punoća kao kad parim standardni e liquid...
Da se razumijemo, POD je ok al meni to može poslužiti samo kao nekakav sekundarni stealth vape...ali u tim situacijama praktički niti ne moram parit...ili su izuzetno rijetke. Al ajd, to je individualo mišljenje.

Ono što trebaš je usporediti dobar MTL setup gdje pariš 9-12 mg na 13W ... baterija će ti trajati cijeli dan, liquid ćeš trošiti 4 ml dnevno... i coil ćeš mijenjati jednom u 2 tjedna... pa bože dragi ja sam neki dan napravio Kiki Cream i pario ga 2 tjedna bez mijenjanja coila...2 tjedna sma pario nešto na što se ljudi žale da moraju mjenjati coil svaka 2 dana... a moraju kad se pari na milion vata... 3 mg i onda sauganje... jbg ... a o DL načinu parenja da niti ne govorim.
  • Bolle, Samac
Odgovori
Bravo Oddy za "iskopinu"!
...i to misljenje sa pravog mesta.

[Slika: plusone-1.gif]

Da se razumijemo, POD je ok al meni to može poslužiti samo kao nekakav sekundarni stealth vape...ali u tim situacijama praktički niti ne moram parit...ili su izuzetno rijetke. Al ajd, to je individualo mišljenje.

Ma naravno...pirnem i ja neki put kada "pozajmim" od mlade, ali to je meni vise kao backup varijanta...mislim, nosio bi ga kao sto nosim uredno i jedan USB u dzepu sa sobom. Maaa, nekako mi je ta para tanana...njanja...

I na kraju boom, misljenje koje ne da delim, vec ozvalavih od iste price.

Ono što trebaš je usporediti dobar MTL setup gdje pariš 9-12 mg na 13W ... baterija će ti trajati cijeli dan, liquid ćeš trošiti 4 ml dnevno... i coil ćeš mijenjati jednom u 2 tjedna... pa bože dragi ja sam neki dan napravio Kiki Cream i pario ga 2 tjedna bez mijenjanja coila...2 tjedna sma pario nešto na što se ljudi žale da moraju mjenjati coil svaka 2 dana... a moraju kad se pari na milion vata... 3 mg i onda sauganje... jbg ... a o DL načinu parenja da niti ne govorim.

...nemam nista protiv DL-a...ponekad se i meni omakne, ali to je cisto sporta radi, a nije moj nacin. Nije moje konzervativno vidjenje parenja. Nisu oblaci bas kulturni!
  • Oddy
Odgovori
Ne znam jesam li dobro ispratio gradivo ali gosn Hrvoje bez pozivanja na neke istraživačke izvore tvrdi da se nikotinske soli apsorbuju slabije nego nikotin iz tečnosti za EC...ali koliko ja znam i kako se može videti u istraživanju koje je Odi postovao, situacija je upravo obrnuta....tako da i svi zaključci koji slede...hmmm
Lično nisam pristalica soli i meni su apsolutno nepotrebne ali mislim da ima situacija u kojima su korisne
Odgovori
Čak i nikotina ke soli nisu skupe, 200ml na 150mg je oko 40$.
Znaci 2000ml na 15mg ili 1000ml na 30mg.
Ako ne budem lenj, naručujem
Samo da izaberem POD
Trying to stay sane is a life time hobby Good
Odgovori
@Guru gde si našao i jel kvalitet proveren?
Kako se uopšte ponaša carina, tj da li pušta tu količinu sa tom koncentracijom?
Odgovori
Share

Idi na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)