28-04-2019, 22:33
Smanji na 5 namotaja, pa probaj.
|
|
28-04-2019, 22:33
Smanji na 5 namotaja, pa probaj.
28-04-2019, 23:39
(Poslednja izmena: 28-04-2019, 23:41 od vladimirkrstic.)
Lepo pricase majka, "uci sinko, bez skolu danas nema nista". Evo ni cigaru danas ne mogu da zapalim bez predznanja iz fizike.
Hm, zbunjen sam, ja dobijam ovih 120....hm, hitfluksova. To je donja granica. To znaci da se toplota sporije prenosi, odnosno da se sporije zagreva grejac( uzajamno povezano sa heat capacity, mJ/K ofkors) ali i sporije hladi, te kad zacejnas ne stigne da se ohladi dovoljno? Sad ako je to problem zar ne bi svako sledece povlacenje trebalo da daje vrelu paru? To kod mene nije slucaj, bukvano u povlacenju mala kolicina pare koja prodje je ekstremno vruca, kako da se akumulirala negde i onda opalila(ako to imam ikakvog smisla), veca kolicina pare je normalne toplote i vec sledece povlacenje moze da bude skroz normalno. Moze da bude do moda? Sa 5 namotaja bih bio na 0.35ohm, znam da nije presudno kolki otpor imas sem ako ne ides u neke ekstremne vrednosti na obe strane ali opet postoji valjda neki razlog sto ljudi ne pare MTL na tolko malom otporu?
Heat Flux je koliko toplotne energije (u ovom slučaju snaga tj. vati predstavljaju toplotu) se emituje sa površine grejača po kvadratnom milimetru.
Heat Capacity je koliko toplotne energije (izražene u mili džulima) je potrebno kako bi se povećala temperatura materijala od 1K po jedinici mase. Tvoj Heat Flux od 130 mW/mm2 je za snagu od 14W, na kojoj trenutno reče da pariš, sa 0.4mm, preko 2.5mm i 7.5 namotaja, što je relativno niska vrednost Heat Fluxa. I ako gledamo samo to, ti bi u suštini trebalo da imaš dosta hladnu paru. Međutim, problem predstavlja Heat Capacity, ili ono što zovemo "masa grejača". Sa većom masom, grejač ima veći potencijal zadržavanja toplote i sporije se hladi. Dakle, on emituje više toplote po jedinici vremena. Sa savetom da smanjiš broj namotaja na 5 namotaja bi smanjio Heat Capacity. Tako bi recimo dobio isti osećaj toplote pare, isti Heat Flux od 130 mW/mm2 ali sada sa 11W, na grejaču manje mase, pa bi komora i atomizer bili manje zagrejani. ![]() Neki idelan Heat Flux je oko 150 do 170 mW/mm2, bar na osnovu onog što većina korisnika kaže da im najviše prija. Sa vrednostima ispod se dobija hladnija para, sa vrednostima iznad se dobija toplija para. Na sve to ima uticaj i količina vazduha, tj protok. Otpor grejača ne igra ulogu sa regulisanim modovima kada imamo regulaciju snage. Bitno je kod mehaničkih modova.
29-04-2019, 13:35
Fala @Oddy, detaljan i od ogrimne pomoci ko i uvek!
Ja sam imao dosta toplu paru sa 7.5 namotaja. Smanjio sam na 6.5 namotaja i dobio hladnu paru, iako je heat flux sad veci tako da ko sto kazes protok vazduha i komora igraju veliku ulogu kod toplote pare. Na 16w sada parim, komora je dosta hladnija i para je hladnija nego sa vise namotaja na 14W. Za sad nema pljuvanja vrele pare. Probacu sa 5 namotaja pa javljam kako se ponasa.
30-04-2019, 09:31
Sve što se tebi desava je previše ili premalo vate.
Spitback se javlja kada obično ima manje vate i to je empirijski dokazano ![]() Ako imas vrelu paru u ustima, nisi stavio dobru količinu a vidim da si smanjivao sa 14 na 12w pa deluje da imas višak vate i tecnosti koji ne sagori pa završi od povlačenja u ustima. Takodje, količina vazduh i način povlačenja. Još nešto, kada legnem pa nakrenem atomizer a on ne curi u usta nista, znam da je setup dobar, tj. ne može bolje ![]() Još nešto, nema razloga za što manjom strujom, parite prema osećaju, nemojte da se vodite time eeee, pa onaj pari na 9w I slično. Skroz nebitno. Ja sam izmedju 13 I 17w od kada znam za sebe, 2.5mm ID, 0.35 kantal 7/8 namotaja, od 1 do 1.3 Ohm i prtina
Trying to stay sane is a life time hobby
02-05-2019, 22:42
@Guru Probao milion kombinacija sa vatom problem se vrati u jednom obliku ili drugom. Prajm jednostavno ne moze da podnese 26ga, SS, 7 namotaja. 6 namotaja je na ivici, 5 je vec pravi broj, bar za mene. Naravno sve to zavisi kao sto i kazes od kolicine vazduha i nacina povlacenja, meni na 3. rupi ako povucem jace, napravi se veci pritisak i pocne da bljuje vatru. Skapirao sam da obavezno treba zatvarati liquid control preko noci inace moze da bljuje vatru celog sledeceg dana, spaljivanje visak tecnosti moze da ne resi problem, samo rewick.
03-05-2019, 12:06
Vazi za sve atomizere (ne znam da li praktikujes):
Pritiskanje fire malcice ranije nego sto stavis mod u usta otklanja visak tecnosti na samom grejacu te nema spitbacka. @Guru je isto u pravu: svako prenatapanje (da li zbog premalo vate ili se negde gubi vakuum) je proveren uzrok spitbacka. Licno zapazanje, spitback sam imao samo sa DL RTA zbog vecih grejaca i vise vate koja neminovno isto prezasiti grejac, kao sto i premalo vate dozvoli da vise tecnosti dodje do grejaca. To samo nakon punjenja i prvih par povlacenja, posle se izgubi a i to sve je slucaj samo sa pojedinim DL RTA, ne sa svima. Sa MTL, spitbacka bez.
Smoke-free since 11 July 2014.
"Strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."
03-05-2019, 14:54
@Vapoholic Praktikujem samo kad krene da grgolji. Ovako dobijem prejak TH i neravnomerno povlacenje, me no like it. :/ Istu kolicinu vate stavljam i sa 5 namotaja radi savrseno vec treci dan. Juce sam se zapio i chejn vejpovao ko nezdrav, savrseno radi. Definitivno je broj namotaja bio problem.
Jedno pitanjce, kako se ponasaju atomizeri leti na 35+ celzijusa? Nesto mi se javlja da ce biti smanjivanje snage na velikim vrucinama?
03-05-2019, 15:32
Ja na prime koristim MTL Clapton, Ni80, 6 namotaja, 1 Ohm ravno.
Sve je u slaganju vate a mozda i primerku, ne znam... Ništa ne zatvaram uveče ali pre prvog cuga jutarnjeg imam običaj da opalim u prazno. Ona gumica ispod deka ako je malo oslabila može da ti pravi previše natapanja, tako da je sve moguće. Leti obično slinave atomizeri ako nisu dobro wick-ovani. Zaključak - sve je do vate i wick-ovanja. I loših gumica
Trying to stay sane is a life time hobby
03-05-2019, 15:51
Leti slinave i hoće da procure ako su izloženi direktno suncu, pa se ugreju. Ima ulogu setap, ali ima ulogu i gustina tečnosti koja je unutra, kao i to koji je atomizer u pitanju.
|
|
« Starije Teme | Novije Teme »
|