Citat:UPOZORENJE!
Poželjno je da baterije koje koristite budu originalne 18650 baterije od proverenih proizvođača poput Samsung, Sony, LG, Panasonic ili Sanyo. U slučaju drugih proizvođača, dobro proverite i istražite šta je u pitanju.
Nestručna upotreba i zezanje sa Litijum-Jonskim baterijama predstavlja OZBILJNU opasnost od povreda!
Nikada ne koristite baterije na strujama pražnjenja većim od deklarisanih i gledajte da omot baterije uvek bude u savršenom stanju.
Kada pričamo o 18650 Li-Ion baterijama velikog kapaciteta, važno je istaći da su takve baterije uglavnom sa nižim vrednostima struje pražnjenja i na ovaj podatak se mora obratiti pažnja.
Takođe bitna stvar kod ovakvih baterija je i veoma visok unutrašnji otpor koji pri većim strujama pražnjenja pravi veći pad napona. Što je u baterijama veći unutrašnji otpor to baterija pre signalizira modu da je prazna (weak/low battery). Na osnovu Moochovih testova, najbolje baterije 18650 velikog kapaciteta su određene u uslovima korišćenja od 5A do 10A, tj na snagama od 17W do 34W.
Li-Ion 18650 baterije velikog kapaciteta je najbolje koristiti do 3A kontinuirane struje pražnjenja kako bi se dobila veća autonomija i kapacitet bliži deklarisanim kapacitetima baterija.
Kao preporuka, izdvojene su tri baterije:
1. Sony VTC6 15A 3000mAh
2. Samsung 30Q 15A/20A 3000mAh
3. LG HG2 LG HG2 20A 3000mAh
Istina obicno uvek bude negde u sredini a odluku ostavljam krajnjem korisniku na osnovu takodje Moochovih merenja , dakle...
U danasnje vreme regulisanih modova kod kojih se moze pomerati prag iskljucivanja uredjaja ( battery cut-off ) sebicno bi bilo ne pomenuti i baterije koje su deklarisane do 10A sa kapacitetom od 3500mAh jer pod odredjenim uslovima exploatacije (cut-off 2.8V max 5A/17W ) svaka pojedinacno moze duze trajati od gore pomenutih ( ima veci kapacitet ) ..
18-06-2018, 06:57 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 07:05 od Oddy.)
(24-05-2018, 07:59)Oddy Piše:
Na ovoj slici, tj testu, su takođe uključene LGMJ1, Samsung 35E i Panasonic NCR18650GA i test kaže da su se Sony VTC6, Samsung 30Q i LG HG2 bolje pokazale.
@scooter da li imaš možda negde testove sa cut-offom od 2.8V i max 5A/17W u kojima se vidi da je situacija ipak drugačija?
Nisu mi jasni testovi Moocha, kada pogledam slike koje sam okačio u prvom postu i slike koje je @scooter okačio u drugom postu. Pod istim opterećenjem od 5A/17W, na prvim slikama baterije imaju oko 2.300mAh, dok na slikama od Scootera, prelaze 3.000mAh...
I za kraj, recimo ova slika testa Sony VTC6 gde test od 5A prikazuje 2876mAh... Mnogo nelogičnosti u merenjima....
Ovaj post su pohvalili:1 korisnika su dodala Pohvalu za @Oddy • vukpavlovic74
18-06-2018, 10:48 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 10:52 od scooter.)
Mora se prvo shvatiti sustina a to je da ne postoji najbolja baterija isto kao sto ne postoji ni najbolji auto . Nekom ce vise odgovarati mali gradski auto dok drugom karavan a trecem recimo neki sportski model
Tako bi se trebali odnositi i prilikom odabira baterijske celije dakle prema svojim sopstvenim potrebama pocevsi od nacina upotrebe i uredjaja koji koristite jer kapacitet baterije upravo zavisi od njih ( struja praznjenja i cut-off baterije ) ...
Iznecu par primera samo da ne sirim pricu ali ukoliko nekome i dalje nije nesto jasno neka pita slobodno..
Nisu bas Moochova merenja ali su identicna pa obratite paznju na sledece u pitanju je struja praznjenja od 5A i cut-off baterija na 3V:
Baterije u tabeli su hronoloski poredjane po kapacitetu od najveceg do najmanjeg i imajte u vidu da bi pri cut-offu manjem od 3V razlika u kapacitetima bila jos izrazenija u korist prve 3 sa spiska medjutim ako pogledate stanje kapaciteta baterija ukoliko je cut-off vaseg uredjaja ogranicen na 3.2V redosled bi bio sasvim drugaciji odnosno identican tabeli iz prvog posta sto potvrdjuje da vrednost napona za iskljucivanje uredjaja utice direktno na top listu baterija sa najvecim kapacitetom..
Neko ce sada reci , pa eto covek ( Mooch ) nije nista pogresio jer zapravo najveci broj uredjaja i ima cut-off ne manji od 3.2V pa je logicno da baterije od 3500mAh budu u drugom planu a ja cu reci ok ali ima i dosta korisnika koji ne prelaze 8-9W:
Tu dolazimo do stavke da i struja praznjenja ima uticaja na kapacitet baterija a pogotovu ukoliko umereni korisnici koriste modove sa vise baterija zbog autonomije , hocemo li i njima reci da Sony VTC6 ima najveci kapacitet ?
Ne znam za vas ali ja necu nikoga lagati i iz razloga navedenih nije moguce sastaviti jedinstvenu top listu baterija sa najvecim kapacitetom Slicna je situacija i sa listom baterija sa najvecom strujom praznjenja nekome koristi dok meni na primer nista ne znaci i ne morate znati nista od ovoga dovoljno je koristiti online kalkulatore za poredjenje baterija u vasem rezimu eksploatacije da bi odabrali najbolju za vas..
18-06-2018, 12:01 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 12:04 od Vapoholic.)
Ja spadam u grupu parioca koji imaju više od 10 baterija punih i spremnih da se ubace u mod.
Sve su preko 20A max CDR, kapacitet im varira od 2.200 -3000mAh.
Jedino na šta strogo obraćam pažnju je da u retkim slučajevima testiranja atomizera otpora oko 0.2 ohma koristim uvek 2 najnovije venčane baterije sa najvećim CDR amp limitom, sveže napunjene u externom punjaču da bi odradile bezbedno posao u serijskoj vezi na dual 18650 modu.
Isto preporučim uvek i drugima.
Dakle, pošto i ta testiranja kratko traju u odnosu na moj uobičajeni način parenje na 1.2-1.6 Ohma MTL, ne moram baš maximum kapaciteta ili CDR amp limita da izvlačim iz svake baterije.
Lepo je znati performanse baterija ali većini korisnika je dovoljno odabrati preporučene baterije za njihov stil parenja i imati arsenal napunjenih baterija.
Po mom laičkom mišljenju, najbolje su tih 5-6 testiranih i preporučenih baterija pod uslovom da ih svako ima dovoljan broj sveže napunjenih na solidnom eksternom punjaču i spremne za upotrebu.
Smoke-free since 11 July 2014. "Strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."
18-06-2018, 12:50 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 12:53 od scooter.)
Dakle preporuka za nabavku baterija sa najduzim trajanjem u odnosu na stil parenja ima sledecu formu...
Uzeti dovoljan broj baterija sa najvecim CDR amp limitom da bi posedovao arsenal napunjenih baterija i onda ne moras razmisljati o njihovom kapacitetu
Cemu onda otvaranje ovakve teme ?
Cemu trud da objasnim koja je to 18650 baterija ?
18-06-2018, 12:59 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 13:05 od Vapoholic.)
Nisi me razumeo, sa tehničke strane tema je odlična.
Moj post je namenjen ponekom početniku koji zaluta pa da ne pomisli da mora svaki graph da razume. Ko ne vlada materijom, ima i jednostavan recept, ako se slažeš.
Ajmo i ovako - moj post se nadovezuje na ovo:
(18-06-2018, 10:48)scooter Piše: Ne znam za vas ali ja necu nikoga lagati i iz razloga navedenih nije moguce sastaviti jedinstvenu top listu baterija sa najvecim kapacitetom Slicna je situacija i sa listom baterija sa najvecom strujom praznjenja nekome koristi dok meni na primer nista ne znaci i ne morate znati nista od ovoga dovoljno je koristiti online kalkulatore za poredjenje baterija u vasem rezimu eksploatacije da bi odabrali najbolju za vas..
Smoke-free since 11 July 2014. "Strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."
Kako god, misljenja sam da je tvoj post pre za temu "recepti za pocetnike" nego tu gde je...em odskace em ako se nastavi u tom tonu dzaba smo @Oddy i ja krecili
Ja ne sedim pored punjaca ceo dan... da mogu da rotiram batke kad mi se kako cefne...
Da li imam ili nemam para da kupim 10 novih baterija je nebitno ... i da ih imam 50...
danas sam nosila torbu u koju ja mogu da stanem a ne 50 baterija... ali sutra cu mozda na adu i mozda uopste necu poneti torbu
2 slobodna dzepa... jedan za fon... drugi za mod... nemam mod sa 2 batke ... i sta sad ???
Po tebi ispada da treba da vucem jos 3 baterije sa sobom... da ih nosim u ruci ???
da plivam s njima ? ne razumem...
Hocu 1 mod... hocu u njemu bateriju koja ce da traje onoliko dugo koliko meni treba ... koju bateriju da uzmem ??? ( JEDNU bateriju )
Pa to je jedno od prvih pitanja koje pocetnik postavi... koji mod koji ati koju aromu koju batku...
hoce meni ova baterija da izdrzi dok sam na poslu... ako napunim ovo do vrha hocu li imati dovoljno tecnosti dok stignem kuci s posla i sl.
pocetnik nema 10 baterija... ima jednu il dve ... i njemu JESTE bitno koliko ce ta baterija da traje ...
18-06-2018, 14:32 (Poslednja izmena: 18-06-2018, 14:38 od scooter.)
Na kojoj snazi paris i koji mod koristis, ako je mehanika u pitanju koji je otpor atomizera ,koja baterija trenutno u upotrebi i koji je napon baterije kada je menjas ?