Ovaj forum koristi kolačiće (cookies)
Ovaj forum koristi kolačiće (cookies) za čuvanje vaših podataka prijave, ako ste registrovani, kao i podatke vaše poslednje posete, ukoliko niste registrovani. Kolačići (cookies) su mali tekstualni fajlovi koji se čuvaju na vašem računaru. Kolačići koje je postavio ovaj forum se mogu koristiti samo na ovoj internet lokaciji i ne predstavljaju bezbednosni rizik. Takođe, kolačići na ovom forumu prate određene teme koje ste pročitali, kao i kada ste ih poslednji put pročitali. Molimo Vas da potvrdite da li prihvatate ili odbijate ove kolačiće.

Kolačići će biti sačuvani u vašem pregledaču (browser), bez obzira na izbor, kako bi sprečio da vam se ovo pitanje ponovo postavi. Postavke kolačića možete u bilo kojem trenutku da promenite, koristeći link na dnu stranice.

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thread Contributor: OddyOprezno sa litijum jonskim baterijama

Iako sam se trudio da u svaku temu koju sam počinjao, a vezana je za litijum jonske baterije (Li-Ion) stavim upozorenje:

Citat:UPOZORENJE!
Poželjno je da baterije koje koristite budu originalne 18650 baterije od proverenih proizvođača poput Samsung, Sony, LG, Panasonic ili Sanyo. U slučaju drugih proizvođača, dobro proverite i istražite šta je u pitanju.
Nestručna upotreba i zezanje sa Litijum-Jonskim baterijama predstavlja OZBILJNU opasnost od povreda!
Nikada ne koristite baterije na strujama pražnjenja većim od deklarisanih i gledajte da omot baterije uvek bude u savršenom stanju.

danas sam na fejsbuku naišao na post od poznanika. Ovo je i upravo razlog zbog koje otvaram ovu temu.

[Slika: Goc7zvV.png]

Show ContentSpoiler:

Ovo sam odgovorio:

Citat:Izrazito je opasno igrati se sa neispravnim litijum jonskim baterijama.
Jedina stvar koja u tim baterijama razdvaja elektrode je mikronsko tanki porozni sloj polipropilena. Baterije su takođe napunjenje veoma zapaljivim elektrolitom koji u dodiru sa kiseonikom pravi haos.
U pitanju su baterije gde je u malo prostora smešten solidan kapacitet i snaga. Na osvonu ovog je jasno koliki potencijal imaju da naprave ozbiljan haos ukoliko nešto krene po zlu. Pun je internet videa i slika koje su posledica nestručnog rukovanja.

Nemoj se komšo igrati, moj dobronameran savet.
Neispavne Li-Ion treba baciti, ali ne bilo gde, jer su toksične, nego postoje posebna mesta gde se odlažu (recimo Lidl ima na ulazu u prodavnicu deo specijalno namenjen za tu svrhu).
[-] Ovaj post su pohvalili:
  • badja007, Bolle, Estariol, kinkel, Milanez, pablo, Pukan, vukpavlovic74
Odgovori
Share

Idi na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)