Ovaj forum koristi kolačiće (cookies)
Ovaj forum koristi kolačiće (cookies) za čuvanje vaših podataka prijave, ako ste registrovani, kao i podatke vaše poslednje posete, ukoliko niste registrovani. Kolačići (cookies) su mali tekstualni fajlovi koji se čuvaju na vašem računaru. Kolačići koje je postavio ovaj forum se mogu koristiti samo na ovoj internet lokaciji i ne predstavljaju bezbednosni rizik. Takođe, kolačići na ovom forumu prate određene teme koje ste pročitali, kao i kada ste ih poslednji put pročitali. Molimo Vas da potvrdite da li prihvatate ili odbijate ove kolačiće.

Kolačići će biti sačuvani u vašem pregledaču (browser), bez obzira na izbor, kako bi sprečio da vam se ovo pitanje ponovo postavi. Postavke kolačića možete u bilo kojem trenutku da promenite, koristeći link na dnu stranice.

Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Thread Contributor: VapoholicInfo Elektronske cigarete i zdravlje - negiranje medijskih dezinformacija

Elektronske cigarete i zdravlje - negiranje medijskih dezinformacija

Teško je odabrati pravu polaznu tačku za pisanje o uticaju elektronskih cigareta na zdravlje.

Toliko toga smo već napisali na raznim forumima, ostavljali komentare na stranicama online žute štampe i bez obzira na sve, senzacionalističke i maliciozne vesti se i dalje pojavljuju. Ah taj neiscrpan budžet Big Tobacco...

Zamislio sam da u ovoj temi svako može da navede izvor pogrešnih tvdnji i da ga demantuje dokumentovanim rezultatima istraživanja na temu vejpa/zdravlja.

Da krenem od B92.

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 11.09.2017. | 10:32

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?y...id=1302382

Oprez: Elektronske cigarete i te kako štete zdravlju

"Iako se mesecima spekuliše o uticaju elektronskih cigareta na naše zdravlje, sada su i rezultati nove studije pokazali da e-cigarete koje sadrže nikotin izazivaju visok pritisak, ubrzavaju srčani ritam i dovode do bolesti srca."

Nema ovde mesta spekulacijama.
Istraživanja se rade već godinama.
E-cigarete ne sadrže nikotin - nikotin može a i ne mora biti sastojak tečnosti za elektronske cigarete.
Srčani ritam ubrzava svaki stimulans: kafa, crni čaj, erotsko donje rublje, trojka u poslednjoj sekundi, pa i nikotin, što samo po sebi nije loša već prirodna pojava.
Visok pritisak ima i moja majka koja nit puši, nit pari. Malo genetika, malo stres i ne baš najzdravija dijeta.

B92: "Dok jedni navode da su e-cigarete zdravije od običnih, nova istraživanja bacaju senku na ovu tvrdnju. Naime, rezultati istraživanja Instituta Karolinksa u Stokholmu su pokazali da oni koji puše e-cigarete sa nikotinom imaju tri puta veće šanse da obole od krutosti arterija. "

"Jednih" koji tvrde da su elektronske cigarete zdravije od običnih je mnoooogo više i nisu plaćeni od strane duvanske industrije.
Nova istraživanja
"Nova istraživanja" su zapravo na mnogo manjem uzorku i daleko površnija od par godina starijih studija:

B92 primer sa 15 ispitanika: "Dr Lundbäck (MD, PhD), who is a research leader and clinical registrar at the Danderyd University Hospital, Karolinska Institute, in Stockholm, Sweden, and his colleagues recruited 15 young, healthy volunteers to take part in the study in 2016." Link na samo istraživanje nisam uspeo da izgooglam. Takođe nisam uspeo ni da nađem potvrdu kredibiliteta Dr Lundbeka niti ko je od naučnika učestvovao u istraživanju. Ni jedan strani a ni domaći sajt nije objavio link ka ovom istraživanju.

Ja sam o istraživanje o "krtosti" arterija pročitao ovo sa 108 ispitanika: "Ecigs Do Not Stiffen Arteries: Researchers from Onassis Cardiac Surgery Center in Greece have found that while smoking just 2 tobacco cigarettes caused significant stiffening of the aorta, no difference was observed after the use of an e-cigarette by smokers AND vapers. Published December 2013." Učesnici istraživanja: K. Farsalinos, D. Tsiapras, S. Kyrzopoulos, A. Spyrou, C. Stefopoulos, K. Tsimopoulou, G. Romagna, M. Tsakalou, V. Voudris -Department of Cardiology, Onassis Cardiac Surgery Center
Link na istraživanje: http://www.ecigarette-research.com/EUROE...-ecigs.pdf

B92: "Inače, istraživanje je obuhvatilo 15 mladih, zdravih volontera starosti oko 26 godina. Svi su pušili do deset cigareta mesečno, obično u izlasku, a elektronske cigarete prethodno nisu ni probali." Hm... Obično u izlasku... Zna li se i de izlaze pa da i mi overimo fićka?

Dr Farsalinos: "We recruited 108 healthy participants, aged 20-55 years; 51 smokers, and 57 daily EC users who had stopped smoking since 10.5 ± 8.7 months. Smokers were asked to smoke 2 cigarettes (0.7mg nicotine) and use an EC with nicotine-containing liquid (18mg/ml) for 10 minutes in a randomized cross-over design. Two-dimensional guided M-mode evaluation of systolic (AoS) and diastolic (AoD) diameters of the ascending aorta, 3cm above the aortic valve, was performed at baseline (8 hours abstinence from smoking, alcohol and caffeine), 20 minutes after smoking and 20 minutes after using the EC. Blood pressure and heart rate were also measured. For EC users, examinations were performed at baseline and 20 minutes after using the same EC device and liquid as smokers." Metodološki precizno i detaljno navedeni uslovi ispitivanja.

B92:" “Momentalno smo uočili krtost arterija kod ispitanika koji su pušili e-cigarete sa nikotinom. Iako je to bilo trenutno stanje, neprestanim korišćenjem ovih cigareta svakako može postati hronično stanje koje će dovesti do drugih pogoršanja“ , navodi dr Lundbek."

Dr Farsalinos i kolege kardiolozi: "Significantly decreased elasticity and elevated stiffness of ascending aorta was observed after smoking, confirming previous studies. However, no adverse effects were observed after using the EC. Research on ECs should be intensified since they may be potentially useful in reducing the adverse vascular effects associated with smoking."

Dakle, nije zabeležen nikakav efekat "krtosti" arterija (stiffness of the arteries).

Pridružite se, probajte u ovoj temi da demantujete rezonski i dokumentovano vesti koje se plasiraju u medijima. Nemojte samo ostavljati link na maliciozne vesti. Za to može da se otvori posebna tema.
Smoke-free since 11 July 2014.
"Strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."
[-] Ovaj post su pohvalili:
  • Bolle, Draganchica, kinkel, Oddy, Pukan
Odgovori
Mislim da si ovu sa b92 mimoisao .. 18.05.2018
https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?y...id=1394280
Odgovori
Ma ostavio sam komentar tamo, nisu ga objavili.

Ali onaj iz dijaspore je lepo napisao, kakvi su to lekari koji astmu leče antibioticima a ne antihistaminicima.

Teško je stići sve ispisati...
  • kinkel
Odgovori
http://www.europeanlung.org/en/news-and-...-in-humans

Iako sam apsolutni pobornik upotrebe e cigareta, mislim da je ovo istraživanje pokazalo nešto što je jasno kao beli dan ali ogromna većina vapera to ipak negira. Nikotin jeste štetan i svakako da treba smanjivati njegovu količinu u tečnostima (naravno to treba raditi postepeno da ne bi došlo do vraćanja na obične cigarete). Mnogi vaperi negiraju štetnost nikotina a to je nešto sa čime se naučno mnjenje nikada neće složiti.
Ključni deo gorepomenutog istraživanja po meni je ovaj

"In the first 30 minutes after smoking e-cigarettes containing nicotine, there was a significant increase in blood pressure, heart rate and arterial stiffness; no such effect was seen on heart rate and arterial stiffness in the volunteers who had smoked e-cigarettes without nicotine."

Mnogi od vas su sigurno osetili krizu kad su pokušali da smanje količinu nikotina u tečnosti. Ja sam osetio krizetinu kad sam smanjio nikotin sa 4 na 2, 2 mg/ml.
Sa druge strane dokazano je da e-cigarete ne oštećuju pluća i da u sebi ne sadrže katran čije je unošenje verovatno najopasnija posledica upotrebe običnih cigareta. Ove dve činjenice toliko prevazilaze saznanje o štetnosti nikotina da je svaka diskusija na tu temu uzaludna. Zbog ove dve činjenice naučna zajednica priznaje e-cigarete kao daleko zdraviju alternativu i ne sankcioniše u potpunosti njihovu upotrebu ali dokazana štetnost nikotina dovela je do TPD-a....
  • Pukan
Odgovori
Vuče, si ti pročitao prvi post u temi? ;-)
Odgovori
Pročitao...ono što sam hteo da kažem (a očigledno nisam bio dovoljno jasan) je da je naučna zajednica uzela u obzir istraživanje Dr Lundbäck-a, tako da trenutno tu neki zdravorazumski demanti ne vrši posao
Moguće je da sam promašio temu jer se nisam bavio negiranjem medijskih dezinformacija....tako da kapiram šta hoćeš da kažeš i izvinite za off (slobodno obrišite post)
Odgovori
Nije off, naprotiv, nego u prvom postu imaš isto to Lundbekovo istraživanje iz drugog medijskog izvora, ali i demant Dr Farsalinosa i njegove ekipe kardiologa koji u svojoj studiji kažu:

"Significantly decreased elasticity and elevated stiffness of ascending aorta was observed after smoking, confirming previous studies. However, no adverse effects were observed after using the EC. Research on ECs should be intensified since they may be potentially useful in reducing the adverse vascular effects associated with smoking."

Dakle, nije zabeležen nikakav efekat "krtosti" arterija (stiffness of the arteries).

A da je nikotin generalno štetan se svi slažemo, ipak je vasokonstriktor tj sužava krvne sudove što povećava šanse za začepljenje, srčani i moždani udar.

I ja sam za smanjivanje nikotina, ko može.

Na 5mg sam 2 godine i nemam krize sa potrošnjom od 8 mililitara dnevno u proseku, MTL.
  • vukpavlovic74
Odgovori
[Slika: rDBH31E.jpg]
casopis Nedeljnik, prvi put da sam naleteo na pozitivan clanak o parenju....
ko moze neka procita...proslonedeljni br je u pitanju!
  • Pukan, Vapoholic, vukpavlovic74
Odgovori
Postoji problem kod Farsalinasovog istraživanja jer je on merio podatke vezane samo za aortu ascendens koja je jako veliki krvni sud pa se na njoj ne očitava efekat kratkotrajnog parenja. Lundback je merio podatke na manjim aortama i našao je da dolazi do stezanja ( što je i logično jer znamo da je nikotin vazokonstriktor tj ako vrši konstrikciju-stezanje krvnog suda, logično je da je dotični manje elastičan).
Farsalinasovo istraživanje ne negira Lundback-ovo ali ukazuje na to da je efekat parenja na elastičnost arterija daleko slabiji nego efekat koji ima pušenje. Ali efekat nikotina koji se unosi parenjem na elastičnost aorti jeste negativan i to je nažalost činjenica.
Izvinjavam se svima na gnjavaži, stvar je vrlo prosta-treba smanjiti količinu nikotina u tečnosti koliko god je moguće a da ne dovede čoveka u iskušenje da se vrati cigarama.
Tako da prestajem da dosadjujem na ovu temu...
  • kinkel, NemaN, Oddy
Odgovori
A zna li se odnos cigara vs tecnost tj koliko ml tecnosti ima nikotina koliko i jedna cigara? (Da kazemo da je tecnost od 6mg u pitanju).
Odgovori
Share

Idi na Forum:

Korisnika pregleda ovu temu: 1 Gost(a)