Vejper forum
Termini, rečnik, skraćenice - Oblik za Štampu

+- Vejper forum (http://forum.vejper.com)
+-- Forum: Početnički kutak (http://forum.vejper.com/Forum-Po%C4%8Detni%C4%8Dki-kutak)
+--- Forum: Pitanja (http://forum.vejper.com/Forum-Pitanja)
+--- Tema: Termini, rečnik, skraćenice (/Thread-Termini-re%C4%8Dnik-skra%C4%87enice)

Termini, rečnik, skraćenice - Oddy - 13-05-2018

Kratko pojašnjenje termina koji se pojavljuju i koji će se pojavljivati na forumu. Skraćenice u vezi sa elektronskom cigaretom i korišćenjem iste.

510 konekcija ili konektor – Veza između atomizera i baterije, navoj. Ima više tipova konekcije, ali je 510 najzastupljenija.
AFC - (engl. AirFlow Control) Kontrola protoka vazduha
Analogna cigareta – Klasična cigareta
BF- (engl. Bottom Feeding) je oznaka usko povezana sa terminom Squonk i ako je u pitanju atomizer, to znači da ima probušen donji šraf kroz sredinu na 510 konektoru kuda prolazi tečnost u sam atomizer iz bočice Squonk Moda. Squonk Mod takođe ima rupu kroz 510 konektor na vrhu na koji se zašrafi sam atomizer.
Coil, Koil – Grejač
D2L, DTL, DL- (engl. Direct to Lung) Način uvlačenja pare, direktno u pluća bez zadržavanja u ustima, ihnaliranje
DIY - (engl. Do It Yourself) Uradi sam
Drip Tip – Deo elektronske cigarete na vrhu koji ide u usta
Driper – Isto što i RDA, u pitanju je RBA koji nema svoj tank (rezervoar), a tečnost se dokapava kap po kap na grejač i natapajući materijal.
Dry hit – Momenat kada je natapujući materijal u grejaču nedovljno natopljen pa se zagrevanjem i povlačenjem oseti miris i ukus zagorelog u ustima
Dry burn – Zagrevanje žice grejača, bez natapajućeg materijala, do tačke blagog usijanja u postupku čišćenja iste od naslaga nastalih korišćenjem
e-liquid, e-juice – Tečnost za elektronske cigarete
Mesh – Metalna mrežica (uglavnom od nerđajućeg čelika) koja se koristi kao natapajući materijal u specifičnim e-cig, a koristi se i kao grejač u još specifičnijim e-cig.
M2L, MTL - (engl. Mouth to Lung) Način uvlačenja pare, prvo u usta, pa u pluća, kao kod klasične cigarete
OM2L, OMTL - Otvoreniji MTL, tj. MTL sa više vazduha.
PG - (engl. Propylen Glycol) Propilen glikol, jedan od sastojaka e-tečnosti
Prajmovanje– Proces u kojem je potrebno osigurati da natapajući materijal dobro upija tečnost pre početka korićenja e-cigarete.
RBA – (engl. ReBuildable Atomizer) Atomizer kostruisan za lakšu samostalnu zamenu grejača i natapajućeg materijala
RTA – (engl. Rebuildable Tank Atomizer) Isto što i RBA, samo što je naglašeno da je u pitanju atomizer sa tankom, tj rezervoarom.
RDA – (engl. Rebuildable Dripping Atomizer) Isto što i RBA s tim da je naglašeno da je u pitanju „driper“ odnosno atomizer bez rezervoara (tanka) gde se tečnost dokapava direktno na grejač i natapajuči materijal, kap po kap.
RDTA – (engl. Rebuildable Dripping Tank Atomizers) Isto što i RBA koji kombinuje RTA I RDA. Tečnost je u odvojenom delu, ispod grejača, u rezervoaru u koji se kroz otvore provlači natapajući materijal.
RDTL, RD2T, RDL - Restriktivno uvlačenje pare direktno u pluća bez zadržavanja u ustima.
Setup, Setap – Kombinacija grejača i natapajućeg materijala koji prolazi kroz grejač
Subohm, Sabom – Grejač niskog otpora (ispod 1ohm)
Squonk – Način korišćenja elektrosnke cigarete za koji je potrebna namenska oprema, dakle namenski mod i RDA atomizer koji imaju oznaku BF (engl. Bottom Feeding).
TC - (engl. Temperature Control) Napredna opcija u elektronskoj cigareti preko koje se podešava radna temperatura grejača.
TH - (engl. Throat Hit) Osećaj jačine pare u grlu, grebanje
Vaping, Vejping – Korišćenje elektronske cigarete, parenje.
Vaper, Vejper – Korisnik elektronske cigarete, parioc, parilac.
VG - (engl. Vegetable Glycerine) Biljni glicerin, jedan od sastojaka e-tečnosti
VV - (engl. Variable Voltage) Mogućnost podešavanja izlaznog napona baterije na određenu voltažu
VW - (engl. Variable Wattage) Mogućnost podešavanja izlazne snage baterije na određenu Watt

Post će biti ažuriran sa novim terminima koje sam sam eventualno zaboravio. Ukoliko nešto nedostaje, napišite Smile

RE: Termini, rečnik, skraćenice - ezgeta - 13-05-2018

Jel možeš RDTL restriktivno uvlačenje direktno u pluća da se ubaci

Termini, rečnik, skraćenice - Oddy - 13-05-2018

Ok, ima smisla, RDTL, RD2T, RDL. Mada onda, po meni bi moglo i OMTL, OM2L za otvoreniji MTL kao sto su Kayfun 5, Taifun GT2, GT3, Sirena, Ruza 3, Merlin MTL itd...

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk