![]() |
|
Review Opus BT-C3100 V2.2 - Oblik za Štampu +- Vejper forum (http://forum.vejper.com) +-- Forum: Baterijski Modovi (http://forum.vejper.com/Forum-Baterijski-Modovi) +--- Forum: Oprema za modove (http://forum.vejper.com/Forum-Oprema-za-modove) +---- Forum: Punjači (http://forum.vejper.com/Forum-Punja%C4%8Di) +---- Tema: Review Opus BT-C3100 V2.2 (/Thread-Review-Opus-BT-C3100-V2-2) |
Opus BT-C3100 V2.2 - Oddy - 02-09-2018 Nakon što mi je posle godinu dana svakodnevnog korišćenja Nitecore D2 počeo čudno da se ponaša i postao nesiguran, rešio sam da pronađem zamenu. Bacio sam se u istraživanje po netu i tražio punjač koji nudi što više za što manje para. Vrlo brzo sam skontao da po pitanju opcija i mogućnosti, punjači sa 4 slota daju dosta više, za razliku od 2, dok količina opcija i kvalitet samih ploča, plus 2 dodatna slota nisu srazmerno i skuplji. Takođe mi je bilo bitno i da pročitam iskustva korisnika, tj da je punjač već neko vreme na tržištu i da je to vreme dovoljno da bi korisnici mogli da daju i ocenu kvaliteta i izdržljivosti. Dani pretrage i čitanja, istraživanja su me dovela do Opus BT-C3100 V2.2 punjača. Za cenu po kojoj može da se nađe i opcijama koje nudi, kao i pozitivno iskustvo korisnika, me je ubedilo da ga uzmem. Za sada, malo je reći da sam i više nego oduševljen sa onim što sam dobio. ![]() Opus BT-C3100 V2.2 Pored toga što je u pitanju pravi multihemijski inteligentni punjač (Ni-MH/Ni-CD/Li-Ion), od dodatnih opcija nudi nezavisno punjenje na sva 4 slota sa 4 različita tipa baterija, informacije o punjenju baterije poput vremena punjenja, amperaže punjena, kapaciteta u mAh kao i napon baterije, poseduje opciju pražnjenja baterije, opciju osvežavanja baterija (3x puni i prazni bateriju), a takođe meri i unutrašnji otpor baterije. Sa 2 baterije na spoljnim slotovima, maksimalna struja punjenja tih slotova je 2A po slotu, dok, kada su popunjena sva 4 slota, kao i kada su samo 2 unutrašanja, maksimalna struja punjenja je 1A po slotu. Specifikacije Opus BT-C3100 Verzije 2.2:
Važniji podaci:
Zaštite: Auto Circuit Detection Built-in Protected Circuit Over Voltage Protection Short-Circuit Protection Over-Charging Protection Over-Discharging Protection ![]() ![]() ![]() Opus BT-C3100 V2.2 dolazi u kartonskom pakovanju dimenzija 16 × 22 × 5 cm težine 0.558 kg u kojem se nalazi sam punjač (težine nešto ispod 200gr), AC-DC adapter izlaza 12v 3A Max i uputstvo na engleskom. ![]() ![]() ![]() Poređenje sa Nitecore D2 ![]() Opus BT-C3100 V2.2 punjač je izrađen od ABS plastike. Na oko i dodir deluje dosta kvalitetno, izdržljivo, dugmići isto, koji se takođe i fino klikću, dobro reaguju. 4 slota za baterije su izlivena tako da su 2 spoljna šira i u njima mogu da legnu baterije poput 26500/26650, dok su 2 unutrašnja nešto uža i ako se popunjavaju sva 4 slota, na 2 unutrašnja mogu da stanu baterije maksimalne širine 21mm (21700). Opruge kod metalnih kontakata u slotovima su po meni dosta bolje od recimo opruga kod Nitecore punjača jer su labavije, a opet dovoljno zategnute da dobro drže baterije prilikom punjenja. Kada je u pitanju dužina baterija koje se mogu puniti, raspon je od minimalnih 32mm (18350, 20350) do maksimalnih 73mm (20700, 21700). Na punjaču se takođe nalazi i ventilator (Adda 2.50 x 2.50 x 0.90 cm 5v/0.13a/0.65W) koji je zadužen za hlađenje ploče i baterija ako i kada dođe do povećanja temperature prilikom punjenja/pražnjenja (7 raspoređenih termalnih senzora na ploči). Ventilator se automatski uključuje kada jedan od senzora detektuju temperaturu veću od 40C i automatski gasi kada temperatura spadne. Ventilator nije najtiši koj sam čuo, ali daleko od toga da je buka preterana i da smeta. Ovaj ventilator je i bio jedan od glavnih razloga za pojavljivanje verzije 2.2. jer je pravio probleme kod v2.1, tako da je samo kućište ventilatora prerađeno. ![]() Na ploči je ispod svakog pozitivnog konektora postavljen senzor zaštite od pregrevanja koji ako detektuje temperaturu veću od 60C automatski gasi sve slotove. ![]() Kada smo kod ploče, skriveno unutar spoljne plastike, postoji i mali prekidač napona punjenja sa tri opcije: 4.2V, 4.35V i 3.75V. Ovo je sa razlogom sakriveno i iako je potreba za promenom dosta retka i pitanje je koliko njih će uopšte ovo koristiti ikada, mišljenja sam da su ipak trebali izvesti prekidač spolja i postaviti ti ga na neko manje primetno, a opet dostupno mesto. ![]() Ispod slotova za baterije se nalazi LCD displej. Displej je podeljen na 4 dela, za svaku bateriju posebno. Od izbora modova postoji: ![]()
Ispod ekrana su 4 dugmeta.
Dodatne informacije:
Ukoliko neko želi dodatne informacije testova, preporučujem ovaj link. Cene možete uporediti OVDE. RE: Opus BT-C3100 V2.2 - Guru - 09-10-2018 Odlican review, meni je ovaj punjac ostao u secanju kada sam Caletu dao neke 18350, on ih ubacio i kaze pa sine, vidi unutrasnji otpor, kad si ovo punio, za prosli Bozic?
|